Continuïteit & Robuustheid

Jaarverslag
2022

In dit jaarverslag vindt u een andere opzet dan voorgaande jaren: een tijdlijn als rode draad die de rijkdom aan activiteiten in 2022 weerspiegelt.

Beste lezer,

Namens CHILL presenteer ik u graag het jaarverslag 2022: het laatste van de afgelopen financieringsperiode 2019 – 2022, en ook het laatste dat ik als managing director van CHILL met u mag delen, nu ik het stokje deze zomer ga doorgeven aan mijn opvolger Dave Beijer.

Luc Lanclus, Managing Director

Luc Lanclus, Managing Director

We hebben gekozen voor een opzet en lay-out die afwijkt van de vorige edities, met een tijdlijn als rode draad om duidelijk te maken hoe de rijkdom aan activiteiten in 2022 is geweest; een enorme evolutie sinds de tijd vóór 2019, toen CHILL zich 100% focuste op lab-innovaties. We hopen dat deze manier van verslaglegging u bevalt. We horen het graag, ook als dat niet zo is.

Het jaar 2022: een basis voor continuïteit en robuustheid.

Minstens zo belangrijk zijn de inhoud en de stappen die CHILL in 2022 heeft gezet: die gaan gestaag naar een betere positionering en groeiende relevantie voor het Chemelot-Campus-ecosysteem, de Chemelotbedrijven, maar ook daarbuiten.

We hopen in 2022 een basis te hebben gelegd voor continuïteit en robuustheid, ook in tijden van inflatie en energiecrisis, zodat CHILL tegen een stootje kan en maximale return geeft op de investering van onze stakeholders. Deze basis bestaat uit groei in omzet en aantal vaste businesspartners, nieuwe financieringsafspraken voor de periode 2023 – 2026 en de langjarige intenties van Chemelotbedrijven, onderwijsinstellingen en de Provincie Limburg om CHILL te blijven steunen. Maar ook uit de komst van geïnteresseerde nieuwe co-financierders en de "boom" aan subsidieprojecten, zoals Nationaal Groeifonds en Just Transition Fund, die zijn aangezet in 2022 en verbinding creëren op en rond het ecosysteem van de Chemelot Circular Hub.

Het blijft een uitdaging om een goede balans te vinden tussen de belangen van het onderwijs en het bedrijfsleven, maar deze overtuiging hebben ze in gemeen: toegang tot voldoende opgeleid talent is noodzakelijk. Aan CHILL de taak om daar nieuwe stappen in te zetten.

Ik wens u veel leesgenot en dank u namens CHILL voor het gestelde vertrouwen in de voorbije jaren.

Luc Lanclus - Managing Director

Activiteiten
januari t/m juni

JANUARI

125 eerstejaars chemical engineers van TU/e op bezoek

T.S.V. Jan Pieter Minckelers, of kortweg ‘Japie', is de studievereniging van de faculteit Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. In januari mochten wij voor het eerst sinds de coronapandemie 125 verenigingsstudenten ontvangen, die presentaties bijwoonden over de BCC en het industrial park, en werden rondgeleid over het industrial park. Bovendien kregen zij tijdens de lunch de mogelijkheid om Chemelot- en campusmedewerkers het hemd van het lijf te vragen tijdens een meet & greet. Deze ontmoeting was een groot succes en zal jaarlijks terugkeren.

FEBRUARI

Start eerste managementtrainees 

In februari zijn onze eerste vier managementtrainees gestart: recent afgestudeerden met een business- of chemie/techniekachtergrond. Zij gingen met veel enthousiasme aan de slag binnen één van onze partnerbedrijven en volgen een intensief persoonlijk ontwikkelingstraject. Dankzij dit traineeship krijgen jonge academici de kans om een versneld traject op Chemelot te volgen in een (project)managementrol: twee jaar in plaats van vijf jaar. Binnen deze twee jaar krijgen ze drie opdrachten van telkens acht maanden bij één van de partners, waardoor ze een variatie aan ervaring opdoen.

Project Communities for Development mbo gestart

In februari hebben zich 13 derdejaarsstudenten van het VISTA-college aangesloten bij CHILL. Zij studeren Fysisch/Chemisch Laboratoriumtechniek en zijn twee dagen per week te vinden op het terrein van Chemelot. Ze werken in verschillende Communities for Development (CfD): een kennisgemeenschap waarbij studenten leren door actief te participeren en projecten daadwerkelijk uit te voeren. Samen met hbo-studenten, professionals en een docent/coach werken ze aan een opdracht voor een bedrijf. Wat startte als een pilot is uitgemond in een project met een vaste plek in het curriculum. Zo kan iedereen aan de opleiding Laboratoriumtechniek profiteren van de praktijkervaring. Normaal zijn afgestudeerden pas een jaar na het halen van hun diploma inzetbaar in een fabriek. Nu leren studenten al tijdens de opleiding hoe die fabriek in elkaar steekt. Ze winnen dus een heel jaar!

MAART

Ontvangst studenten excellenceprogramma Zuyd

Zuyd Hogeschool heeft al jaren een bijzonder programma voor uitmuntende tweedejaarsstudenten uit het economisch domein. In maart werden deze studenten ontvangen voor een kennismaking met CHILL en haar activiteiten op het grensvlak van opleiden en werkveld. Nadat het thema circulariteit werd aangestipt door Laurien Kok, gingen studenten in groepjes in gesprek met een tafelheer of –dame die de afgelopen jaren betrokken is geweest bij de activiteiten van CHILL. Een van hen was Bas Latten, die samen met CHILL uit natuurlijke materialen rietjes maakte die afbreekbaar zijn en niet week worden. Bas deelde zijn kennis over het vermarkten en het zoeken naar grootschalige productiemogelijkheden.

MEI

Diploma-uitreiking klas 1 en 2 procesoperator B

In mei hebben de eerste twee klassen hun procesoperator-B-diploma ontvangen. De eerste klas, bestaande uit twintig trainees, had hun training in november 2021 al afgerond. Vijf van hen sloten het werk-leertraject zelfs negen maanden eerder af dan gepland. In verband met de coronarestricties was het helaas niet mogelijk om in november een diploma-uitreiking te laten plaatsvinden. Samen met klas 2, bestaande uit vijftien trainees, namen zij op 10 mei 2022 hun diploma in ontvangst. Gefeliciteerd!

Van Fashionproject tot catwalk

Vanuit ‘Het Talent Centraal’ – een traject waarbij leerlingen zich serieus kunnen oriënteren op beroepen in de wereld van circulariteit en duurzaam gebruik van materialen – werd het Fashionproject georganiseerd. Hierbij werkten het Porta Mosana College (Maastricht) en de Europaschule (Herzogenrath) samen met RD4 en CHILL. De leerlingen ontvingen letterlijk een berg afgedankte en ogenschijnlijk onbruikbare kleding van RD4. Onder leiding van Maria Voth, een couturier uit Aken, hebben zij nieuwe kledingstukken ontworpen en gemaakt van deze ‘onbruikbare’ kleding. De deelnemers waren ontzettend gedreven: er werd zelfs doorgewerkt in de meivakantie! De topstukken werden op een heuse catwalk geshowd tijdens de opening van het 10-jarige bestaan van Brightlands Chemelot Campus.

Talent Day

Op woensdag 18 mei vond het carrière-event Talent Day plaats. Tijdens deze innoverende dag, die jaarlijks terugkomt, kunnen bezoekers kennismaken met de verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen op de Brightlands Chemelot Campus. Er zijn niet alleen interessante gesprekspartners te vinden, maar ook op en top mogelijkheden voor een uitdagende carrière, stage of afstudeeropdracht. Dit jaar hebben circa 85 jong-professionals binnen het vakgebied engineering, procestechniek, bio en chemie kennisgemaakt met de bedrijven en mogelijkheden op Chemelot.

JUNI

CHILL-partnerevent en opening CHILL-recyclelijn

Na 1,5 jaar onderzoek en ontwikkeling is het eindelijk werkelijkheid: een proeftuin voor het recyclen van kunststof afval, dat één van de doelstellingen was in het Circular Polymer Project (OpZuid project met 10 mkb’ers). Kunststof afval wordt op pilotscale – 500 kg per uur – gerecycled naar nieuwe producten. Tijdens het CHILL-partnerevent is deze recyclelijn formeel geopend onder toeziend oog van het hele consortium en genodigden binnen en buiten de Brightlands-community. Jo Peters schetste de rol van CHILL in het grotere plaatje van de Chemelot Circular Hub en gastspreker Frieda Fennel deelde een inspirerend verhaal over de wereldreis die ze maakte met haar partner: een avontuur vol uitdagingen, hoogtepunten, tegenslagen, keuzes en succes. Hierin legde ze een duidelijke link naar de noodzaak van een circulaire economie.

BOOST pitchen voor engineerstudenten

CHILL organiseert al jaren ‘BOOSTs by CHILL’: een intensieve en leerzame workshop van drie tot vier uur waarbij wordt ingezoomd op algemene competenties. Het uitgangspunt van een BOOST is dat de vergaarde kennis gelijk kan worden toegepast. Zo namen dertig eerstejaars engineeringstudenten op 24 juni deel aan een training pitchen. Ze leerden o.a. wat een pitch is en hoe je een goede pitch schrijft en voordraagt. Hoe vertel je een verhaal dat de toehoorder raakt en overtuigt? Eind juni mochten ze hun aangescherpte skills in de praktijk brengen voor een studieopdracht.  

Teamdag

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie mochten we weer de CHILL-teamdag organiseren, die plaatsvond op de Brunsummerheide. Aangezien er veel nieuwe gezichten waren verwelkomd de afgelopen periode, was de behoefte om elkaar buiten het werk te leren kennen erg groot. Ook was het fijn om even stil te staan en vanuit een vogelperspectief alle recente ontwikkelingen te bekijken. Als team hebben we gebrainstormd over onze toekomst: hoe vergroten we onze impact en relevantie? Hoe blijven we onderling betrokken nu we ons met steeds meer activiteiten bezig houden? Zo kunnen we doelgericht blijven voortbouwen!

Greenholds

Een sport als bergbeklimmen is op en top verbonden met de natuur. Wil je deze sport binnen uitvoeren, is die opeens een stuk minder duurzaam: zodra de klimgrepen aan de muur versleten zijn, kun je er niets meer mee. Greenholds heeft hier een duurzame oplossing voor gevonden. Binnen het Greenholds Project hebben studenten van Hogeschool Zuyd en medewerkers van CHILL samen gewerkt aan de materiaalkeuze en oppervlaktestructuur van recyclebare (circulaire) klimgrepen. Het doel is om de eerste serie in 2024 op de Olympische Spelen van Parijs in te zetten!

Finance

De piekende inflatie en energieprijzen veroorzaakten heel wat zorgen, maar dankzij de genomen maatregelen kwamen we 2022 goed door.

Op financieel vlak was er goed nieuws, maar waren er ook heel wat zorgpunten. Nu de co-financieringsperiode 2019 – 2022 eindigt, hebben de huidige co-financierders hun intenties om CHILL langjarig te ondersteunen uitgesproken. Zo is er een basis gelegd voor nieuwe financieringscontracten in de periode 2023 – 2026 met de onderwijsinstellingen Universiteit Maastricht, Vista College en Zuyd Hogeschool, de Chemelotbedrijven en de Provincie Limburg. Daarnaast dienen ook nieuwe co-financierders zich aan, zoals Defensie en de Brightlands Chemelot Campus, met wie in 2023 gesprekken zullen lopen.

Er wordt een mogelijke intensieve samenwerking met Defensie onderzocht.

Door de piekende inflatie en energieprijzen in 2022 zag het er rond de zomer even kritisch uit, maar we hebben in overleg met het CHILL-bestuur (STAK) maatregelen kunnen nemen om 2022 door te komen zonder continuïteitsrisico.

Bovendien waren we genoodzaakt om voor het eerst sinds lange tijd de tarieven voor onze klanten te verhogen. Uiteindelijk zijn de energieprijzen weer gezakt, maar 2023 betekent wel een significant hogere huurprijs voor de faciliteiten. Dit laatste heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: het bezitten van assets en het huren van volledige labs en hallen is vanuit financieel oogpunt een moeilijk pad voor de toekomst van CHILL. Maar de aanwezigheid op Brightlands Chemelot Campus is onontbeerlijk.

Daarom wordt er gewerkt aan een alternatief businessmodel in samenwerking met Brightlands Chemelot Campus, UM en BMC/TNO, waarbij meer equipment wordt gedeeld of CHILL gebruik mag maken van beschikbare apparatuur tegen gebruiksvergoeding per tijdseenheid. Dit moet de laagdrempelige toegang voor start-ups en mkb helpen vrijwaren, net als voor het onderwijs.

Daarnaast wordt er een model gecreëerd waarbij CHILL tegen vergoeding de operator en dagelijkse beheerder is van de faciliteit. Ook dit is een ontwikkeling die CHILL helpt uit de vaste kosten te blijven. Hiermee gaan we in 2023 van start in de recyclinghal van UM en dit wordt straks de manier waarop CHILL wordt ingezet in de consortia rond de Brightlands Circular Space en de DOW Recycling Studio (Groeifondsproject voor het recyclen van plastic folies). Zo kunnen studenten meedraaien en ervaring opdoen in de frontlinie van de circulaire economie.

Er wordt gewerkt aan een alternatief businessmodel.

Anderzijds hebben we de omzetgroei in de labs van de voorbije jaren doorgezet, dankzij meer opdrachten en klanten. De CHILL Circular Space is eind mei 2022 met twee eigen hallen en één hal voor UM klaar om de volgende stappen te zetten als showcase voor het circulaire verhaal en voorloper van de Brightlands Circular Space. In 2023 zal de Circular Space zich financieel moeten waarmaken, maar de spin-off geeft nu al een positieve return: CHILL Circular Space is een showcase voor de campus en brengt CHILL in een positie die het anders niet zou hebben.

CHILL wordt de operator en dagelijkse beheerder van de recyclinghal van UM; zo blijft een belangrijk deel van de vaste kosten uit.

Activiteiten
juli t/m december

JULI

Grenzenloos Recyclen en Grenzenloos Samenwerken

In samenwerking met Mosa-RT in Maaseik en ROER College Schöndeln uit Roermond is CHILL het project Grenzeloos Recyclen gestart: het trio richt zich op het ontwerpen en bouwen van een plastic recyclelijn waarbij afval wordt omgezet in grondstof voor een nieuw, creatief product. Er is een groeiende behoefte naar onderwijs dat op échte maatschappelijke situaties aansluit, zoals de wens naar een duurzamere samenleving. Het project is ingericht op kritisch denken en cultural awareness. De volgende thema’s komen aan bod om uiteindelijk een plastic recyclelijn te kunnen realiseren: techniek en apparatenbouw, creativiteit, samenwerken met de omgeving, sciences en internationalisering. Scholen krijgen toegang tot CHILL’s expertise, geavanceerde faciliteiten en netwerk om samen tot de beste resultaten te komen.

Door het Docent Ontwikkelteam (DOT) werd het project Circulaire Economie opgezet, dat vanaf 2023 wordt geïntegreerd in het opleidingsprogramma van de deelnemende scholen. Leerlingen starten met de uitvoering van dit project tijdens het 1001 Ideeën Festival in september 2023. Grenzeloos Recyclen wordt medegefinancierd door de Europese Unie (Erasmus+).

Bovendien is er een tweede project gestart met een soortgelijke structuur: Grenzeloos Samenwerken. Dit is een project van Porta Mosana College, Bernardinuscollege, Europaschule uit Herzogenrath en CHILL, dat wordt medegefinancierd door de opleiding Applied Science van Zuyd Hogeschool. Het gerecycled kunststof uit Grenzeloos Recyclen wordt opgepakt en getransformeerd tot een gebruiksvoorwerp. Deze producten zullen vervolgens vermarkt worden in bijvoorbeeld een pop-up store.

AUGUSTUS

Nieuwe voorzitter bestuur

Nadat Ferdinand van Kampen (VISTA-college) gedurende een periode de rol van interim-voorzitter in het bestuur van CHILL op zich heeft genomen, is er een nieuwe voorzitter aangesteld: Jan Smeelen. Jan was jarenlang topambtenaar en Directeur van de Provincie Limburg en is daardoor zeer bekend met de Brightlands Chemelot Campus, het bedrijfsleven en het onderwijs in de regio. Met “zeggen wat je doet en doen wat je zegt” als lijfmotto, duikt hij met enthousiasme in zijn nieuwe functie: zijn focus ligt op de toekomstige governance en co-financiering van CHILL.

SEPTEMBER

Bright Festival

In het weekend van 16 t/m 18 september 2022 vond het 1001 Ideeën Festival plaats, dat onderdeel uitmaakte van het Bright Festival in Geleen. Een weekend lang lieten circa 40 deelnemers van 16 t/m 65 jaar hun hersenen kraken: studenten van het voortgezet onderwijs, mbo en hbo, medewerkers van CHILL én bewoners uit de omgeving Sittard-Geleen. Onder leiding van Tinka en Fransje werd er keihard gewerkt aan het generen van ideeën over circulariteit en duurzaamheid. Er vonden verschillende activiteiten plaats rondom samenwerken, vertrouwen en creativiteit. Tijdens de Clean Up Day werd er afval verzameld in Geleen en had het brein even rust. Vervolgens begonnen de teams aan hun prototype: ze gingen hun idee letterlijk en figuurlijk in elkaar knutselen en vorm geven. Uiteindelijk werden hun duurzame oplossingen voor onze omgeving gepitcht aan de jury en het publiek. De teams kregen de mogelijkheid om hun prototypes verder uit te werken en twee teams besloten zelfs om verder te gaan naar de Versnellingstafels; hierbij wordt het idee voorgelegd aan professionals en mogelijke gebruikers. Het team van het Bernardinuscollege wil het Bright Festival meer circulair maken door plastic bekers in te zamelen, waarvoor een inzamelapparaat nodig is. Bovendien willen ze een manier bedenken waardoor festivalgangers geprikkeld worden om het apparaat ook daadwerkelijk te gebruiken. Dit idee wordt momenteel verder geconcretiseerd in samenwerking met het lectoraat Circulair Product Engineering. Het tweede team bestaat uit een groep tweedejaars engineeringstudenten van Zuyd Hogeschool. Zij willen een ICT-platform bouwen om fast fashion te transformeren naar slow fashion.

Eerste productie recyclelijn

Voor het Bright Festival in Geleen, dat plaatsvond van 12 t/m 18 september en waar ons eigen 1001 Ideeën Festival deel van uitmaakte, hebben we een eerste serie festivalbekers gerecycled. Van deze festivalbekers zijn munten gemaakt door middel van 3D-printen. Deze munten kunnen tijdens de volgende editie worden gebruikt als betaalmiddel. Het Bright Festival neemt je een week lang mee in de wereld van innovatie, circulatie en duurzaamheid. CHILL is één van de trotse organisatoren van dit festival, dat in 2023 zal terugkeren in de week van 11 t/m 17 september.

Practoraat/lectoraat

Chris Meertens, docent op het VISTA-college, is per 1 september 2021 één dag in de week aangesteld bij het lectoraat Material Sciences van Hogeschool Zuyd. In de laboratoria wordt volgens het Community-for-Development-concept (CfD) gewerkt aan opdrachten vanuit het werkveld. Samen met senior docent-onderzoeker Tim den Hartog bereidde hij pilot-CfD’s voor die startten in februari 2022. In dit samengesteld mbo-hbo-lectoraat wordt de pilot verder uitgewerkt, zodat meer docenten en studenten van VISTA betrokken worden in de onderzoeken. 

OKTOBER

Nieuwe groep operators

Op 27 september is er wederom een nieuwe groep trainees gestart: 18 operatortrainees. Zij volgen een tweejarig opleidingstraject voor procesoperator B: een BBL-traject waarbij leren en werken wordt gecombineerd. De trainees draaien mee in de ploegendienst en aansluitend volgen ze één dag per week theorielessen verzorgd door het VISTA-college. Doordat er veel operators zullen uitstromen in de periode 2019-2029 vanwege hun pensioen, is de vraag naar deze arbeidskrachten erg gestegen.  

Chemelot Open Dag

In oktober mochten we wel 2.500 bezoekers ontvangen tijdens de Chemelot Open Dag. Via een vaste route kon je een kijkje nemen in de laboratoria van CHILL, waar rondleidingen en demonstraties werden gegeven. Verder waren er leuke, spannende en zelfs ontspannende activiteiten voor alle leeftijden: o.a. een bustour over de campus, demonstraties van de bedrijfsbrandweer, een speurtocht, een Brightlandsfeest en masterclasses over innovatie en duurzaamheid. Je kon zelfs je eigen experiment doen! Al met al een boeiende dag waarbij velen kennis hebben gemaakt met de wereld van Chemelot.

Masterclass Circular Plastics

In het kader van het Wanderful.stream project organiseerde CHILL de masterclass Circular Plastics met als centrale vraag: wat gebeurt er in de regio rondom het valoriseren van plastic afval? Studenten, docenten en professionals uit het bedrijfsleven kwamen luisteren naar onze gastsprekers: Bram van Roon (RD4), Raymond de Schrevel (Extr:act), Chris Twigg (Atlantis Rubber Powders) en Bas Latten (Cyclups). Bovendien werden de recyclelijn en labs van CHILL bezocht, waarna uitsluitend een netwerkborrel plaatsvond. Wie weet waar deze nieuwe connecties toe kunnen leiden!

NOVEMBER

Docent Ontwikkelteam Scheikunde

Op 24 november was het eindelijk een feit: de studiedag van het Docent Ontwikkelteam (DOT) Scheikunde. Zo’n 50 docenten en TOA’s bezochten de Brightlands Chemelot Campus in Geleen voor deze studiedag ‘Circulaire Chemie’. Bert Kip, CEO van de campus, sprak tijdens de opening over de kansen en uitdagingen van circulaire chemie. In kleine groepen bezochten de deelnemers bedrijven en instellingen op en nabij de campus, waarna ze kennis maakten met het practicum ‘Circulaire Chemie’, vervaardigd door het DOT. Het enthousiasme van de aanwezigen was overweldigend!

DECEMBER

Afscheid Cyriel & Frank

Dit jaar hebben we afscheid moeten nemen van twee sterkhouders die jarenlang een cruciale rol hebben gespeeld binnen CHILL: Cyriel Mentink en Frank Houtvast. Samen met het team heeft Cyriel CHILL vanaf de wieg ontwikkeld en begeleid tot waar we vandaag staan: een van de best doorontwikkelde en verduurzaamde Publiek-Private Samenwerkingen in Nederland. Hij zal zijn krachten inzetten bij Maastricht University op de Brightlands Campus in Venlo. Frank heeft met zijn enorme praktische en technische kennis zeven jaar lang de CHILL-activiteiten in het lab begeleid en een belangrijke rol gespeeld in de oprichting van de CHILL Circular Space. Sabic is nu een schat rijker. Het gemis zal groot zijn, maar wij wensen hen veel succes!

Besluit Provinciale Staten nieuwe financiering

De huidige co-financierders van CHILL (STAK) hebben hun akkoord gegeven om de co-financiering de komende jaren voort te zetten. Deze beslissing werd genomen op basis van het ingediende meerjarenplan. In december hebben de Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg ingestemd met een projectfinanciering vanuit het provinciaal beleid tot het jaar 2030. Zo kan CHILL als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven impact blijven maken en de circulariteit en duurzaamheid helpen vergroten. Om dit te bewerkstelligen zal CHILL een strategisch plan voorleggen aan de provincie. Bovendien heeft ook de campus besloten om de verdere ontwikkeling van de CHILL Circular Space in de komende jaren te co-financieren.

HR

Zoals in elk bedrijf is er jaarlijks een instroom en uitstroom van collega’s, of het nu gaat om tijdelijk of langdurig dienstverband, stage of detachering. In 2022 hebben we binnen CHILL wel 32 stagiaires mogen begeleiden. Helaas hebben we afscheid genomen van zes CHILL-medewerkers, maar we hebben ook zes nieuwe gezichten met veel enthousiasme mogen verwelkomen. Via consultancy-organisatie TMC zijn er twee nieuwe medewerkers ingestroomd en is er één uitgestroomd.

Verder hebben we de bestaande functieprofielen nieuw leven ingeblazen: alle laboratoria-, BD- en IT-rollen, inclusief de expertrol, zijn opnieuw beschreven en geüpdatet. Er is een nieuw functieprofiel voor teamlead ontwikkeld om meer kansen en doorgroeimogelijkheden te creëren voor onze medewerkers en directe aansturing mogelijk te maken.

Bovendien is vanaf 1 augustus de ‘Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ van kracht, die is geïmplementeerd in zowel onze arbeidsvoorwaarden, arbeidsovereenkomsten als HR-processen. Deze wet houdt in dat je als werknemer extra informatie en duidelijkheid krijgt over je arbeidsvoorwaarden.

OVERIGE ACTIVITEITEN

100% Limburg Bike

De 100% Limburg Bike is het voorbeeld van samengebrachte Limburgse kennis en expertise: een volledig personaliseerbare racefiets met een licht, sterk en geavanceerd frame. Er zijn innovaties gerealiseerd op het gebied van o.a. materiaal- en productietechnologie, sensoriek en ICT: de koppelstukken (lugs) zijn 3D-geprint, het met Dyneema versterkte carbon zorgt voor veiligheid bij impact en de carbon-sensoren maken geavanceerde data-analyse mogelijk.

Engineeringstudenten zijn aan de slag gegaan met het bouwen van een testopstelling voor fietsframes. Na afronding van het project kan deze fiets lokaal geproduceerd worden en de klant een totaalbeleving bezorgen.

Blue Plastics opschaling

Het doel van Blue Plastics is duidelijk: recycling naar een nieuw niveau tillen en van plastic een circulair product maken. Blue Plastics heeft een unieke methode ontwikkeld waarbij gebruikte plastic folies worden gereinigd in een circulair en emissievrij closed-loop system. In samenwerking met medewerkers en studenten van CHILL konden de ideeën getoetst en de aannames gevalideerd worden op het lab, en kon zo de werking van het proces op kleine schaal aangetoond worden.

Het bewandelde pad liep van het bekerglas naar een installatie in een zuurkast. Blue Plastics is van de eerste tests uitgegroeid naar een pilotplant in de CHILL Circular Space. De volgende stap is het bouwen van een eigen fabriek op commerciële schaal en het beschikbaar maken van de wastechnologie voor derden.

Recyclelijn: meer dan proefproductie van afvalbekers tot muntjes

In 2021 werd de multiclient-pilothal succesvol opgestart voor klanten: een ruimte – die intussen is volgeboekt – waar zij hun eigen pilot plan of bench-scale-installatie kunnen neerzetten. Ook werd in 2022 de was— en sorteerlijn voor harde plastics geïnstalleerd en opgestart. In deze tweede hal worden diverse afvalstromen verwerkt tot gescheiden en gewassen flakes van specifieke kunststoffen.

Bovendien is er samen met de Universiteit van Maastricht besloten een derde hal te huren om deze recyclestromen te verwerken tot waardevolle eindproducten. De opstart van deze faciliteit vindt plaats in 2023. CHILL treedt op als beheerder en operator voor de onderzoeksprogramma’s van UM en kan deze apparatuur inzetten voor eigen klanten.

Diverse subsidieaanvragen gestart

Ook was 2022 het jaar waarin diverse financieringen werden gelanceerd. Denk aan het Nationale Groeifonds en aan Europese subsidies, zoals Horizon 2020 en Just Transition Fund (JTF). Het consortium van bedrijven, kennis– en onderwijsinstellingen en overheden dat twee jaar geleden de Chemelot Circular Hub lanceerde, heeft elkaar in diverse settings gevonden om invulling te geven aan deze subsidiefondsen.

In menig traject is CHILL partner, bijvoorbeeld bij Syschemiq; het neerzetten van een demonstrator rond de recycling van plastics is inmiddels toegekend. Verder wordt CHILL de contractor die samen met studenten de rol op zich neemt van operator van de nieuwe faciliteiten, zoals de Brightlands Circular Space en DOW Recycling Studio.

Tevens werd de aanvraag bij het Nationaal Groeifonds voorbereid voor het Samenwerkend Netwerk van Ecosystemen in Limburg (SNEL), dat intussen succesvol is ingediend. Hier wordt de kracht van CHILL gecombineerd met die van CIV. Deze bundeling van krachten moet niet alleen een boost geven aan beide Publiek-Private Samenwerkingen (PPS), maar ook leiden tot nieuwe PPS-initiatieven op de andere Brightlands campussen. CHILL zal hierbij de rol van penvoerder op zich nemen.

De subsidie JTF Spoor 3 doelt op het maximaal betrekken van de potentiële arbeidsmarkt bij de regionale transities. Op basis van deze subsidie is CHILL betrokken bij een aantal deelprojecten die in 2023 moeten uitkristalliseren tot een aanvraag. Bij toekenning zullen die middelen als katalysator werken om het Chemelot Talent Office een boost te geven: het doel is om uit te groeien tot een regionaal Talent Office voor de industrie.

Groei commerciële partners en Chemelot Talent Office

CHILL mocht twee strategische partners verwelkomen in 2022: de groep van professor Kim Ragaert van de Universiteit van Maastricht, waarmee we zowel op de labs als in de CHILL Circular Space intensief samenwerken. En Mitsubishi Chemical Europe (voorheen MEP), voor wie we een volledig nieuw testdomein omtrent brandproeven gaan optuigen. Hiervoor is tevens een nieuwe vaste medewerker aangenomen. Bovendien was het doel in 2020 om in twee jaar tijd van 11 naar 20 platinapartners te groeien. Dit is ruimschoots behaald: aan het eind van 2022 telden we wel 25 platinapartners

Het doel om meer platinapartners te verwerven is ruimschoots behaald.

Het Chemelot Talent Office heeft in 2022 één nieuwe langdurige partner aangetrokken: Basic Pharma Holding B.V. Tevens zijn er verkennende gesprekken gevoerd voor een partnership met Tessenderlo Kerley, een verse speler op het industrial park die in 2023 een nieuwe fabriek voor vloeibare kunstmest zal bouwen. Bovendien lopen er gesprekken met Polyscope. De verwachting is dat beiden zich in 2023 aansluiten bij CTO.

Samen met het Vista College en onze nieuwe partner Basic Pharma zijn we gesprekken gestart met MosaMeat, Lonza, Pathofinder, Cimaas en Neuroplast over een zij-instroomtraject voor bio-tech-operators, in eenzelfde concept als zij-instroom procesoperator B. De eerste gesprekken hebben voornamelijk plaatsgevonden om te bepalen of het een operatorprofiel, laborantprofiel of beide betreft. De voorzichtige eerste conclusie is een operatorprofiel waar de keuzedelen voor Cleanroom en werken binnen een GMP-omgeving aan worden toegevoegd.

In deze zelfde context heeft Procestechniek en Maintenance Limburg (PML) toenadering gezocht namens hun 55 aangesloten bedrijven over het concept Talent Office: samen werven, selecteren en opleiden zonder kopzorgen. In december 2022 is een deel van deze bedrijven in een PML-bijeenkomst geïnformeerd over dit model. Zodoende is bij hen de interesse gewekt om in de toekomst gezamenlijke zij-instroomtrajecten (Proces en Maintenance) op te zetten: dit wordt vervolgd!

Bovenstaande activiteiten zijn ondernomen zodat we richting een regionaal Talent Office kunnen bewegen. De ambitie is om het concept van het Chemelot Talent Office te verbreden naar bedrijven die zich bevinden buiten de Chemelotsite en om talent dat zich binnen ons ecosysteem heeft gemeld voor een baan, opleiding, cursus of training ook daadwerkelijk een plek binnen ons ecosysteem te kunnen bieden. Sluit de cirkel: dat is de ambitie.

Op welke manier kunnen we deze cirkel daadwerkelijk sluiten? Door vergelijkbare zij-instroomtrajecten op te zetten binnen de bio– en maakindustrie en door de talentpool op andere manieren open te stellen voor de partners; dit zal worden nagejaagd in 2023.

Het is onze ambitie om bedrijven buiten de Chemelotsite te betrekken bij ons ecosysteem door de talentpool open te stellen voor partners.

Iedereen bedankt!

We kijken terug op een mooi jaar met de nodige uitdaging, maar ook veel groei. Via deze weg bedanken we iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Op naar een succesvol 2023!

Team CHILL